Erdei iskola és óvoda

Bevezető

A Bükk hazánk első hegyvidéki nemzeti parkja. Nem véletlenül kapta ezt a kitüntető természetvédelmi fokozatot, hiszen a természet minden évszakban elkápráztatja csodáival a hegység látogatóit. A Bükk egyik legkedveltebb üdülőközpontja és az erdei iskolák, erdei óvodák szervezésének legoptimálisabb helyszíne Szilvásvárad, és az innen induló Szalajka-völgy.

Ez a kis ismertető szilvásváradi kiindulóponttal vezeti be a gyerekeket és a turistákat a természet csodáiba.

Szilvásváradnak évtizedekre visszanyúló hagyománya van a gyermeküdültetésben és az erdei iskolák, erdei óvodák helyszíneként is az elsők között szerepel évek óta. A környezet optimális, mivel megtalálható itt a természeti és az épített környezet legszélesebb "kínálata". Alkalmas a kőzetek, a talaj, a víz, a levegő, a flóra és a fauna színes elemzésére. Társadalmi szempontból is előnyös az elhelyezkedés, hiszen a terület már az őskorban is lakott volt (Istállós-kői Ősemberbarlang). Számos műemléket, műemlék jellegű épületet, múzeumot tekinthetünk meg Szilvásváradon és környékén.

Szilvásvárad a Lipicai Ménes magyarországi otthona. Ez remek lehetőség a gyermekek állatokhoz, lovakhoz való kapcsolatának kialakítására. Az állatok megismerését segíti elő még az Élővad bemutató, ahol vadon élő állatokat mutathatunk meg, valamint a pisztrángtelep, ahol a pisztrángok nevelésétől egészen a füstölésig végigkísérhetjük e nemes halfajta útját. Programjaink során nemcsak a vadon élő állatokat ismerhetik meg a gyerekek, hanem bepillanthatnak a tanya életébe, megbarátkozhatnak a háztáji állatokkal is.

A programok kínálata igen széles, a programokhoz helyi szakemberek segítsége is biztosított.

A "Szilvásvárad" szó hallatán kevés olyan ember van, akinek nem gyermekkori kirándulási élményei jutottak volna eszébe elsőként. Ez is azt a tényt bizonyítja, hogy Szilvásváradnak kiemelt jelentősége és hagyománya van a gyermeküdültetésben. Ezzel a kis ismertetővel segíteni szeretnék, hogy a lehető legtöbbet fedezzenek fel a táj értékeiből. Segíteni szeretnék abban is, hogy a megismerés folyamata élményszerű legyen.

Itt az ember által épített környezet még harmonikusan illeszkedik a természeti környezetbe. Láthatjuk, hogy a lakosság élete hogyan függ össze ősidők óta a hely adottságaival az építészetben, a foglalkozásokban és az életmódban egyaránt. Terveim szerint iskoláknak, óvodáknak, turistáknak, családoknak kínálok olyan programot, amely során részesévé válnak a hamisíthatatlan, tiszta természetnek.

A természet szeretetére, a környezet megóvására való ösztönzés önzetlen, önfeláldozó hivatásnak tűnhet, holott saját érdekünk, hogy megmentsük az emberiséget - aki éppúgy a természet része - a természet "bosszújától", és hogy a Föld egészséges, szép otthona legyen gyermekeinknek és unokáinknak is. Nem titkolt célom, hogy megismerve, megszeretve a tájat, majd felelősen viselkednek az itt lakók és az idelátogatók egyaránt, és a kialakult környezettudatos viselkedésüket beépítik a mindennapi életükbe is.

Bíró Dániel
intézményvezető

"...Vajon tudunk-e ebből a súlyos helyzetből kiutat találni? Szeretném hinni, hogy igen! De ehhez az egész Földön új nemzedéknek kell felnőnie. Olyan új nemzedéknek, amely szakít a múlt természetromboló módszereivel, és kíméli, óvja Földünk még megmaradt természeti értékeit! És ennek a nemzedéknek a neveléséért, felelősségre ébresztéséért az idősebb generációnak kell minden erejét, tapasztalatát latba vetnie. Az egész Föld egyre gyarapodó ifjúságából kell összekovácsolódnia annak a természet- és környezetformáló, konstruktív erőnek, amely az emberi szellem képességeinek legjavát a megsebzett "kék bolygó" megmentésére, meggyógyítására fordítja."

(Balogh János)

Küldetésnyilatkozat

A Lipicai Erdei Iskola és Óvoda célja elsősorban a gyerekek - és rajtuk keresztül az egész társadalom - környezettudatos magatartásának kialakítása, a helyes életvitelre, és erkölcsös emberi életmódra való nevelés.

Törekszünk a kultúra iránti nyitott magatartásra, az értékek élményeken alapuló megbecsülésén keresztül. Az együttes élmény elősegíti az ön- és emberismeret gazdagodását; az alkotó és kapcsolatteremtő képességek kibontakozását; az összpontosított, megtervezett munkára szoktatást. Ezt a természeti és társadalmi környezetünk iránti pozitív érzelmek kialakításával, a gyerekek megismerési, cselekvési és döntési képességeik fejlesztésével érjük el.

Programjaink a helyi sajátosságokból indulnak ki, majd kiszélesednek egészen a globális problémákig. Szervezetünk arra törekszik, hogy választási lehetőséget nyújtson a csoportok számára, hogy mind az igényesebb, mind a szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező gyermekek számára lehetővé tegyük az erdei iskolai, erdei óvodai programokon való részvételt.

Stratégiánk

A szálláshelyeink folyamatos korszerűsítését a különböző igények figyelembevételével tervezzük, törekszünk a természetes anyagok felhasználására és a környezetkímélő technikák megvalósítására, hogy ezzel is mintát nyújtsunk a természettudatos életmód lehetőségeinek tudatosítására.

A táborhely leírása

A Lipicai Szálloda és Turistaház elsődlegesen gyermekcsoportok, erdei iskolák, erdei óvodák, nyári táborok, osztálykirándulások szervezésére specializálódott. Igen nagy tapasztalattal rendelkező, elhivatott csapatunk érdekes programokkal várja a diákcsoportokat. A szálloda és a turistaház Szilvásvárad központjában helyezkedik el, a Szalajka-völgytől 2 percnyi gyaloglásra.

Éttermünkben vegetáriánusok, cukorbetegek, gluténérzékenyek részére is megoldható az étkezés.

Minden szolgáltatás megtalálható a közelben: busz- és vonatmegálló, ABC, posta, orvosi rendelő, stb.

Nyitva:

Szálloda: Egész évben

Turistaház: Tavasztól őszig

Férőhely:

110+50 fő

Szállás típusa:

Szálloda (kőház), turistaház (faház)

Elhelyezés:

Szálloda: 110 fő - 2,3,4,5,6 ágyas szobák
Turistaház: 50 fő - 2,4,6,8 ágyas szobák és egy 14 ágyas szoba (emeletes fenyőágyakkal)

Megközelítés:

Vonat: Budapestről egri átszállással
Autóbusz: Budapestről közvetlen járattal

Közös helyiség:

80+50 fős étterem
30 fős tanterem
40 fős szabadtéri fedett foglalkoztató
20 fős társalgó  

Kapcsolattartó neve:

Bíró Dániel

Célunk, hogy minden általános iskolás gyerek legalább egyszer eljusson erdei iskolába, melynek legkedveltebb helyszínei közé tarozik a festői szépségű, friss levegőjű Szilvásvárad.

Ennek érdekében korrekt árakkal, színvonalas szolgáltatásokkal és mindenekelőtt nagy szeretettel várjuk a kicsiket és a nagyokat egyaránt (általános iskolásokat, középiskolásokat, főiskolásokat, gólyatáborokat, nevelőotthonokat, óvodákat, stb.).

Itt a tanulás is szórakozás!

Pályázatok

Kedves pedagógusok, táborszervezők!

Szívesen segítünk pályázatok írásában. Ötleteket adunk, hogy a lehető legkevesebb kiadással és a lehető legjobb programok összeállításával tudják megvalósítani tervezett erdei iskolájukat, táborukat.

Pályázati úton nyert támogatásokkal olyan kedvezményekhez juthatnak az iskolák, amelyekkel nagymértékben csökkenthetik a szülők terheit.

Erdei iskola

Szilvásváradról

Időjárásjelentés

Menetrendek