Szilvásvárad

cimer

Szilvásvárad a Bükk-hegység nyugati oldalán terül el 345 m tengerszint feletti magasságban, Egertől 30 km távolságra. Közúton és vasúton egyaránt megközelíthető. Lakosainak száma 1600 fő. A község közigazgatási területe 3780 ha (belterület: 180 ha, külterület: 3600 ha).

Műemlékei közül kiemelkedő a hófehér kerek református templom, amelyet 1825 körül építettek klasszicista stílusban Povolni Ferenc tervei alapján. Az Orbán-ház, amely a népi építészet szép hagyatéka, régi falusi porta. Belsejében ma múzeum működik. A Pallaviciniek családi kastélya napjainkban szállodaként üzemel. A kastély közelében található a törzsménistálló, ahol a tenyészmének megcsodálása mellett egy kis múzeumban megismerkedhetünk a lipicai lovak történetével. Az 1950-es évek eleje óta Szilvásvárad az otthona a lipicai lótenyésztésnek. Az itt tenyésztett lipicaiak elsősorban a fogatsportban érnek el kiváló hazai és nemzetközi sporteredményeket.

cimer

Szilvásvárad 1971-től nemzetközi üdülőhely, de igazán ismertté az 1984-es VII. Fogathajtó Világbajnokság megrendezésével vált. Minden nyáron megrendezik a Lipicai Lovasfesztivált, melynek keretében országos és nemzetközi mezőny indul a fogathajtó versenyeken. A versenyt 3 egymást követő napon rendezik meg. A fesztivált látványos zenés és kulturális rendezvények színesítik.

A település híres művészei a Debreczeni Zsóka, Pelcz Zoltán házaspár. Figurális archaizáló kerámiaszobraikat együtt tervezik és formázzák. Számos díj és kiállítás bizonyítja tehetségüket és viszi hírét választott lakóhelyüknek is.

Szilvásváradról

Időjárásjelentés

Menetrendek